Merhaba arkadaşlar bu yazımda Oracle’ın middleware ürünlerinden olan Oracle Data Integrator ürününden bahsetmeye çalışacagım.
Oracle Data Integrator daha çok veri taşımacılıgında kullanılır ve özelliklerinden en önemlisi de veri taşırken veri üzerinde oynama yapabilmemizi saglar.Bir örnek vermemiz gerekirse MsSQL’den Oracle’a veri taşıyabilecegimiz gibi taşırken veri üzerinde de oynama yapabiliriz örnegin 2 tabloyu birleştir öyle veriyi taşı ya da filtreleme yapmak gibi.
Oracle Data Integrator’ın en büyük avantajı ise hemen hemen bütün veritabanlarından bütün veritabanlarına veri taşıyabilmesi hatta bunu sadece veri tabanı olarak düşünmemek gerek yani Oracle Data Integrator ile excel,file vs. gibi araçlarla da veri taşımacılıgı yapabiliriz örnegin bir excel dosyanız da ki veriyi herhangi bir veritabanına taşıyabilirisinz.Oracle Data Integrator’ın diger en büyük avantajlarından birisi de büyük veri ile oynamamızı saglayıp onları da taşımamızı saglar bu avantajı rakiplerine göre en önemlilerinden biri çünkü veri taşımacılıgını yapan bir çok yazılım var ama iş büyük veri taşımaya geldiginde sıkıntılar çıkabiliyor,Oracle Data Integrator bunun için güzel bir çözüm.
Oracle Data Integrator repository mimarisi üzerine inşa edilmiştir yani veri taşıma veya işleme gibi işlemleri bu repository’ler üzerinden yaparız ve Oracle Data Integrator’ın tamamı Java ile geliştirilmiş grafiksel arayüz modüllerinden oluşur ve Agent’lar üzerinden, client/server erişimlerini sağlayarak veri entegrasyonunu gerçekleştirir.
Oracle Data Integrator’ın kurulumuna gelirsek de kuruluma başlamadan önce http://www.oracle.com/technetwork/middleware/data-integrator/downloads/index.html bu siteden ODI kurulum dosyasını indirebiliriz.Ben buradan Oracle Data Integrator 11gR1 (11.1.1.7.0) sürümünün for All Platforms (including x64) yazan kurulumu indiriyorum bu setup ile hem windows’a hem de linux’a kurulum yapabilirim.2 dosyayıda indirdikten sonra zip’den çıkartırız ve ve kuruluma başlarız.
Kurulum sırasında aşagıdaki gibi bir ekran bizi karşılayabilir burada bizden jdk’nin yolunu girmemizi istiyor.
oracle data integrator kurulum windows

jdk’nin yolunu girdikten sonra kuruluma başlayabiliriz.

oracle data integrator kurulum windows

Oracle Data Integrator sürümü ile ilgili bilgilendirmede bulunuyor ileri diyerek devam edebiliriz.

oracle data integrator install windows

Update yapak isteyip istemedigimizi soruyor.Skip software Updates seçenegi’ni seçerek ileri deriz.

oracle data integrator install windows

Burada bizden neyi kurmak istedigimizi soruyor ben şimdilik ODI Studio’yu seçerek ilerliyorum zamanı geldikçe digerlerini de kuracagım.

oracle data integrator install windows

Bu aşamayı başarı ile geçerse ilerleyebiliriz.

oracle data integrator install windows

ODI’ı kurmak istedigimiz dizini seçeriz.

oracle data integrator kurulum linux

Repository’i şimdi mi kuracagımızı yoksa sonra mı kuracagımızı soruyor.Ben Skip Repository Configuration seçenegini seçerek kurulum işlemi bittikten sonra kurmak istedigimi seçiyorum.

oracle data integrator install windows

Email adresimizi ve oracle’dan aldıgımız lisans numarasını soruyor biz bu kısımları boş bırakarak ilerliyoruz.

oracle data integrator install windows

Mail adremizi girmedigimiz için bizi uyarıyor YES ile devam edebiliriz.

oracle data integrator install linux

Bizi kurulama başlamadan önce bilgilendiriyor.INSTALL seçenegini seçerek kuruluma başlayabiliriz.

oracle data integrator install linux

Bu aşamada kurulumun bitmesini bekleriz.

oracle data integrator install linux

Kurulum işleminin başarı ile sonlandıgını görürüz.İleri diyerek son adıma geçebiliriz.

oracle data integrator install linux

Bu aşamada istersek Save seçenegi ile kurulum bilgilerini kayıt altına alabiliriz.Daha sonra Bitir seçenegi ile kurulumu bitirebiliriz.

oracle data integrator install linux
Yararlı olması Dilegiyle …
Yazar : Mustafa Bektaş Tepe
Oracle World

Loading