Merhaba arkadaşlar bu yazımda Oracle Data Integrator aracını kullanarak bir txt dosyasından Oracle veritabanına veri taşıyacagım.

Bu örnege başlamadan önce http://www.mustafabektastepe.com/2013/08/24/oracle-data-integrator-ile-mssql-veritabanindan-oracle-veritabanina-veri-tasinmasimigration/ bu dökümanı okumak gerekir çünkü Oracle veritabanına tekrardan nasıl baglanacagımızı vs. anlatmayacagım zaten linkini paylaştıgım dökümanda 14. ile 22. adımda bunları anlatıyorum ve 29. ile 32. adımlarda Oracle veritabanı için nasıl model oluşturdugumu görebilirsiniz.

1.Öncelikle bir tane txt dosyası oluşturuyorum ve içine belli bir mantık dahilinde bir kaç veri ekliyorum

file to oracle migration oracle data integrator2.Repository’e baglanmak için “Connect to Repository” seçenegini seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator3.Daha önceden oluşturdugumuz Repository’imizin ismini ve SUPERVISOR kullanıcısının şifresini gireriz.
file to oracle migration oracle data integrator4.txt bir dosyadan veri taşıması yapacagımız için önce bu dosyayı Oracle Data Integrator’a tanıtmamız lazım bunun için de öncelikle  “Topology” sekmesi altından “Physical Architecture” başlığı altından kullanacağımız teknoloji olan “File” üzerinde sag’a tıklayıp “New Physical Schema” seçenegini seçmeliyiz.
file to oracle migration oracle data integrator5.txt dosyamızın bulundugu dizini gireriz ve kaydederiz.
file to oracle migration oracle data integrator6.Kayıtı “Yes” butonunu seçrek onaylarız.
file to oracle migration oracle data integrator7.ayıt sırasında her hangi bir “Context” verisinin tanımlanmadığımıza dair aldıgımız bu mesaja “Tamam” seçenegini seçerek geçelim.Biz Context’imizi Logical Arcihecture’de seçecegiz.
file to oracle migration oracle data integrator8.Physical schemamızı logical schemamıza tanıtmamız lazım.Bunun için “Topology” sekmesi altından “Logical Architecture” başlığı altından “File” teknolojisini seçerek saga tıklamalıyız ve “New Logical Schema” seçenegini seçmeliyiz.
file to oracle migration oracle data integrator9.Logical schema’mıza isim veririz ve context aracılıgı ile physical schema’mız ile ilişkilendiririz.
file to oracle migration oracle data integrator10.Kaydetmek için “Yes” butonunu seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator11.Son durum aşagıdaki gibi olur.
file to oracle migration oracle data integrator12.txt dosyamızın içerigini okumak için yeni bir model tanımlamamız gerekir.
file to oracle migration oracle data integrator13.Modelimize bir isim verir ve baglantılı oldugu teknolojiyi ve logical schemayı seçer kaydederiz.
file to oracle migration oracle data integrator14.Daha sonra oluşdurdugumuz data model üzerinde saga tıklayarak “New DataStore” seçenegini seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator15.Data store’a bir isim veridkten sonra souce ikonuna tıklarız ve istedigimiz txt dosyasını seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator16.En başta oluşturdugum txt dosyasını seçiyorum.
file to oracle migration oracle data integrator17.txt dosyasının yapısını tanıtmak için “Files” seçenegini seçiyorum.
file to oracle migration oracle data integrator18.Burada benim demek istedigim 1. satırları sütun isimleri olarak ve her ,(virgül) sonrası yeni bir satıra geç ve okuyacagı platformun da unix tabanlı oldugunu belli ettim.
file to oracle migration oracle data integrator19.File’daki veriyi yüklemek için “Columns” seçenegini seçerim ve oradan da “Reverse Engineer” butonunu seçerim.
file to oracle migration oracle data integrator20.Kaydetmem gerektigi için “Yes” butonuyla kaydederim.
file to oracle migration oracle data integrator21.“Yes” ile devam edelim.Kullanacagımız objeleri kilitleyecegini söylüyor kilitlememesini istersek “No” butonuna da tıklayabiliriz.
file to oracle migration oracle data integrator22.Görüldügü gibi sütunlarımız geldi.
file to oracle migration oracle data integrator23.Sütunlarla ilgili degişiklik yapabilirizve daha sonra kaydederiz.
file to oracle migration oracle data integrator24.Kaydetmem gerektigi için “Yes” butonuyla kaydederim.
file to oracle migration oracle data integrator25.File’dan Oracle veritabanına veri taşımak için yeni bir proje oluşturum.
file to oracle migration oracle data integrator26.Projeme isim verir kaydederim.
file to oracle migration oracle data integrator27.Yeni bir senaryo için bir Interface tanımlamam gerekir.
file to oracle migration oracle data integrator28.Interface’ime isim verir,veriyi taşıyacagım logical schema’yı seçerim.
file to oracle migration oracle data integrator29.Senaryomu oluşturacagım yer olan “Mapping” kısmına geçerim.
file to oracle migration oracle data integrator30.Sürükle bırak yöntemiyle File’ı alır source kısmına bırakırım.
file to oracle migration oracle data integrator31.“Add to Target” seçenegini seçerek target kısmındada aynı yapıda tablo oluştrumak isterim.
file to oracle migration oracle data integrator32.Target kısmında yeni oluşacak tabloma isim veririm.
file to oracle migration oracle data integrator33.”Quick Edit” seçenegi seçilerek.Sütun isimleri uzunlukları vs. kontrol edilir ve istenilirse degiştirebilir.
file to oracle migration oracle data integrator34.Bu aşamada txt dosyasından Oracle veritabanına veri nasıl taşınacak onu seçeriz.Bunun için de “Knowledge Modules” seçenegi üzerine tıklayarak “Import Knowledge Modules…” seçenegini seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator35.“LKM File to SQL” seçenegini seçeriz.Bu modülle file’daki veriler SQL’e çevrilerek,Oracle veritabanına gidecek.
file to oracle migration oracle data integrator36.“IKM SQL Control Append” bu modulle Oracle’a SQL olarak gelen verinin,SQL olarak çalıştırılıp veritabanında yeni tablo oluşturması ve yeni verilerin girişi saglanılır. “Ok”butonuna tıklarız.
file to oracle migration oracle data integrator37.Yükledigim modeulerle ilgili bilgi veriyor.
file to oracle migration oracle data integrator38.“Flow” butonuyla senaryomun arayüz halini görürüm.Projemin son hali böyle oluyor.
file to oracle migration oracle data integrator39.Source kısmında “LKM File to SQL” seçenegini seçeriz.
file to oracle migration oracle data integrator40.Target kısmında “IKM SQL Control Append” seçenegini seçeriz.

INSERT <default> : true
COMMIT <default> : true
FLOW_CONTROL : false
RECYCLE_ERRORS <default> : false
STATIC_CONTROL <default> : false
TRUNCATE <default>: false
DELETE_ALL <default>: false
CREATE_TARG_TABLE : true
DELETE_TEMPORARY_OBJECTS <default> : true
file to oracle migration oracle data integrator41.“Yes” ile devam edelim.Kullanacagımız objeleri kilitleyecegini söylüyor kilitlememesini istersek “No” butonuna da tıklayabiliriz.
file to oracle migration oracle data integrator42.Çalıştırmak için “Run” butonuna basıyorum.
file to oracle migration oracle data integrator43.Her hangi bir agent kurulumu yapmadığımızdan dolayı, “Local” seçeneğini seçerek “Tamam” butonuna basalım.
file to oracle migration oracle data integrator44.İşlemimizin başladıgını bize bildiriyor.
file to oracle migration oracle data integrator45.Görüldügü gibi “Operatör” penceresi altında “Date” altında bizim veri taşıma işlemimizin başarılı olup olmadıgını bildirir.Ve bizim taşıma işlemimizi başarıyla bittigini bildiriyor.
file to oracle migration oracle data integrator

Yazar : Mustafa Bektaş Tepe
Oracle World

Loading